Ota itse passikuva

08.01.2015 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Passikuvan ottaminen

Suomessa on vuoden 2006 alusta ollut käytössä varsin tarkat, YK:n suositusten mukaisten passikuvavaatimukset. Kuva maksaa valokuvaamossa (maaliskuussa 2008) reilun kymmenen euroa, mutta innokas kuvaharrastaja voi toki säästää kympin kuvaamalla passikuvan itse. Tässä ohjeessa keskitytään kuvausjärjestelyihin ja valaistukseen.

Päivitys 2015: joulukuun 2014 alusta passin voi uusia myös netissä, mutta itse otettua kuvaa ei voi liittää sähköiseen hakemukseen. Kuva pitää siis vanhaan malliin tulostaa ja toimittaa poliisilaitokselle tai hoitaa kuvaus liikkeessä, joka toimittaa kuvan sähköisesti.

Kuvattaessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin kuvausjärjestelyssä, koska määräysten mukaan kuvaa ei saa (digitaalisesti) jälkikäteen retusoida:

  • Kuvan on kooltaan 47 mm korkea ja 36 mm leveä.
  • Kuvan sommittelu on varsin tarkka. Päälle on korkeussuunnassa varattava suurin osa kuva-alasta (min. 32 mm /47 mm = 68%; maks. 36 mm / 45 mm = 77% ) , mutta ei liikaa. Kannattaa siis kuvata pystysuunnassa niin, että kasvot (päälaen ja leuankärjen väli) vievät vähintään puolet kuva-alasta.
  • Kuvassa ei saa olla optisia vääristymiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvatessa kannattaa käyttää polttovälejä n. 50-150 mm (suhteessa 35 mm filmiformaattiin), jolloin esim. tynnyrivääristymää (iso nenäisyys) ei esiinny.
  • Tausta on oltava tasainen. Tästä ollaan hyvin tarkkoja. Käytännössä mikä tahansa yksivärinen taustakangas, tai korvikemateriaali, kuten kiiltävänpintainen pahvi tai julisteen paksu paperi toimii.
  • Kasvot ja tausta on valaistava tasaisesti. Tähän pitää kiinnittää erityistä huomiota jos kuvaa luonnonvalossa tai muokatussa luonnonvalossa. Kuvattavan on oltava tasan tarkkaan valolähteen tai -lähteiden keskellä, muutoin kasvoille sekä taustaan tulee 'liukuväri'.
  • Paras vaihtoehto valaisuun on salama tai useampia. Minkä tahansa pikkusalaman teho riittää kuvausetäisyydellä (1,5-3m), mutta sen on oltava epäsuoraa. Vaalea sateenvarjo tai muu heijastin toimii riittävänä diffuusorina. Kotioloissa siis salama viistosti kohti kattoa ja väliin parinkymmenen sentin etäisyydelle valoa hajoittava elementti.
  • Jos muunnat värikuvan mustavalkoiseksi, kannattaa muistaa, että standardisekoitus on monokromaattiseksi kuvaksi on: RED=30%, GREEN=59% ja BLUE=11%

Tulostamista ajatellen kannattaa miettiä miten paljon kuvia tarvitsee. Leikkausvaroineen ja marginaaleineen yhdelle 10 tai 11-kokoiselle valokuva-arikille useampia.

Ja kun kuvat on tulostettu kotona tai valokuvaliikkeessä niin eikun poliisiasemalle. Uuden passin noudon yhteydessä vanha pitää luovuttaa pois. Mikäli passin kopioiminen ei olisi laitonta, suosittelisin skannaamaan täytetyt passin sivut itselleen muistoksi (passin sisäsivut saa tosin pyynnöstä itselleen).

Myös Poliisin nettisivuilta löytyy varsin hyvät ohjeet kuvan ottamisesta. Lisäksi kannattaa katsoa Digicamera.net:n vinkit.

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [valokuvaus] , [audio_video] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 06.03.2008
Muokattu: 08.01.2015
Julkaistu: 03.01.2015


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/ohjeet/valokuvaus/150108-ota_itse_passikuva

© Lassi A. Liikkanen 2008 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: