Epsonin paa tukossa

03.12.2006 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tällä sivulla:
o Viitteet

Epsonin pää vuotaa

Epsonin mustesuihkutulostimet kiukuttavat kuluttajia. Laitteiden elinikä jää usein lyhyeksi ja musteenkulut nousevat odottamattoman korkeiksi. Vaikka Suomessa on vahva tuotesuojalaki, voivat tulostinvalmistajat byrokratiansa turvin onnistua pakoilemaan tuotevastuuta. Kolumnisti sai lopulta hakemansa oikeuden, mutta tulostinvalmistajien liiketoimintamalli paljastui sarjaksi vaikeasti uskottavia huijausyrityksiä.

Mustesuihkutulostinten tulosjälki on viime vuosina huomattavasti parantuntu ja laitteiden ominaisuudet ovat lisääntyneet. Tällä hetkellä skannavaan ja kopioivan monitoimilaitteen voi kantaa kotiinsa parhaimmillaan alle sadalla eurolla, mikä vaikuttaa hyvälle sijoitukselle. Pienellä rahalla tulostinta pitkäksi aikaa, näin ajattelin hankkiessani joulukuussa 2004 useiden lehtien testeissä menestyneen Epsonin monitoimitulostimen. Ensimmäisen kerran oikeustajuani kuitenkin koeteltiin jo kaupassa. Tiskillä selvisi ettei tulostimen mukana tule tarvittavaa USB liitäntäkaapelia, à 5€. Pienehkön pettymys hälveni kuitenkin päästyäni kotiin ihastelemaan laitteen tulostamia valokuvia, se toimi siis juurin kuten lehdissä väitettiin! Autuus loppui kuitenkin lyhyeen, sillä noin kymmenen tekstivoittoisen tulosteen jälkeen laite kieltäytyi tulostamasta vedoten musteen loppumiseen. Puhelintuki tarjosi ontuvan selityksen, jonka mukaan mustehäviö on seurausta 'mustepään latauksesta'. Nielin tämän selityksen vielä kevyellä mutinalla. Myöhemmin luin Internetin keskustelupalstoilta muista samankaltaisista tapauksista ja paljastui, että HP:n ja Epsonin halpojen tulostinten mukana toimitetaan vain osittain täytetyt säiliöt. Syy käytäntöön löytyy hintalapusta, sekä tulostimen että alkuperäisten mustekasettien. Halvan tulostimen kylkiäisenä ei kannata mustetta paljoa lahjoittaa, jotta kuluttaja ryhtyisi pikimmiten musteasiakkaaksi. HP:n tapauksessa peräti 56 % tulostinsektorin liikevaihdosta 2006 neljännen kvartaalin liikevaihdosta kerättiin oheistarvikkeiden, pääasiassa musteen, myynnistä. Samaan aikaan HP että Epson pyrkivät oikeustoimin ajamaan alas kilpailevat, piraattivalmistajiksi nimetyt tahot.

Tässä vaiheessa olin hankkinut USB johdon ja neljä uutta mustekasettia, ja investointini arvo oli puolitoistakertaistunut. Ei hassumpi sijoitus. Heittäessäni vanhoja mustekasetteja roskiin kummastelin niiden sisältä kuuluvaa hölskettä. Eikös niiden pitänyt olla tyhjiä? Ei Epsonin tulostimissa, sillä yhtiön tekninen ratkaisu mustesuihkupäiden kuivumisen estämiseksi edellyttää, ettei muste saa koskaan kokonaan loppua. Samalla ratkaisulla saadaan myytyä mustetta ja estetään myös mustepatruunoiden liian helppo uudelleentäyttäminen. Yhdysvalloissa päättyi syyskuussa ryhmäkanteen oikeuskäsittely, jonka perusteella Epson tulee korvaamaan tulostimen omistajille juuri tämän ominaisuuden aiheuttamia kustannuksia. Saman ominaisuuden vuoksi kolmannen osapuolen tarvikevalmistajat ovat ottaneet valikoimiinsa ns. kasetin nollaimen, jolla tulostin voidaan huijata tulostamaan kasetit tyhjiksi. Nollaimen ongelma on kuitenkin se, että muste voi loppua kokonaan, mikä taas johtaa voi johtaa uuteen ongelmaan - mustepäiden kuivumiseen.

Romukoppaan?

Kasettien vaihdosta oli kulunut jo noin vuosi ja olin satunnaisesti tulostellut kymppikuvia ja tekstidokumentteja. Eräänä päivänä tulosteista puuttui taas värejä eikä ongelma poistunut laitteen sisäänrakennetulla puhdistusohjelmalla. Ajattelin että kysymyksessä on tukkeutunut mustepää ja toisenmerkkisten tulostinten kanssa tekemisissä olleena luulin, että kuivumisongelma poistuu vaihtamalla kasetit. Tämä ei kuitenkaan päde Epsonin laitteisiin, sillä niissä mustepää ei sijaitse kasetissa minkä vuoksi tulostin voi tukkeutua niin pahasti, ettei normaali huoltokaan voi sitä pelastaa. Tämä on laitteen kohdalla erityisen huolestuttavaa siksi, että kuivumista voi aiheuttaa moni asia, erityisesti käyttäjän yritykset säästää mustetta. Tässä vaiheessa olin jo käyttänyt kaikki tunnetut voimasanat ja miettinyt reitin takaisin myyjäliikkeeseen. Takuun voimassa ollessa huollot toimivat yleensä ripeästi, mutta tässä tapauksessa poismennyt laite oli 'jo' puolitoistavuotias. Niinpä jälleenmyyjä kieltäytyi ottamassa laitetta huoltoon ja kehotti minua ottamaan yhteyttä valmistajan edustajaan eli maahantuojaan.

Suomessa vallitsee kuluttajaa suojeleva tuotevastuulaki, johon perustuvien ennakkopäätösten nojalla kuluttajaelektroniikan ja kodinkoneiden käyttöikä on noin kolme vuotta, takuu on vain valmistajan tai myyjän tarjoama lisäpalvelu. Siksi kuvittelinkin, että Epsonin kaltainen, kymmeniä tuhansia laitteita Suomeen myyvä yritys hoitaisi tuotevastuun velvoitteet kunnialla ja asiani selviäisi nopeasti ottamalla yhteyttä maahantuojaan sähköisesti. Aloitin oikeuksieni penäämisen nettisivujen kautta, ensin verkkochatin, sitten asiakaspalvelupuhelimen välityksellä. Kumpikaan yhteydenotto ei tuottanut tulosta. Puhelinvirkailija veisasi perinteisen virren, jonka mukan 'laite on jo niin vanha ettei takuuta voi laajentaa'. Kirjallista valitusta varten sain erillisen sähköpostiosoitteen, jota pidin oikeutettuna, sillä yleinen käytäntö takuun umpeuduttua on reklamoida kirjallisesti. Ennen reklamoimista otin yhteyttä kuntani kuluttajaneuvojaan, joka ohjeisti reklamaation laatimisessa ja lupasi auttaa asian käsittelyssä. Lähetettyäni valituksen sain viikon sisällä soiton, jossa ilmoitettiin, että valitusta ollaan kääntämässä Barcelonassa toimivan suomenkielisen asiakaspalvelun toimesta englantilaiselle asiakaspalvelupäällikölle ja pyydettiin odottamaan vastausta. Parin viikon kuluttua sain vastauksen, jonka mukaan Epsonin tuotteessa ei ole tuotevastuulain mukaista virhettä ja minun tulisi kustantaa korjauskustannukset itse, sillä tulostimen tukkeutuminen on normaalia!

Tässä vaiheessa moni olisi jo ostanut uuden tulostimen, mutta en itse suosi tällaista kulutusmallia. Kuluttajaneuvonnan ansiosta sain myöhemmin yhteyden maahantuojan Suomessa työskentelevään edustajaan ja taisteluksi muodostunut kirjeenvaihtoni jatkui. Maahantuoja pahoitteli aiheuttamaansa vaivaa ja suostui korvausvaatimuksiini. Näin valmistaja kantoi lopulta vastuun myymästään laitteesta asiaankuuluvalla tavalla. Olisi alun perin pitänyt aloittaa maahantuojan yhteystietojen etsiminen numeropalvelusta. Moni asia matkan varrella herätti tuohtumusta ja epätoivoa. Internetin suomenkielisten keskustelupalstojen perusteella vastaavia ongelmia ilmenee usein jo takuuaikana. Miksi kuluttajia huijataan näennäisen halvoilla hinnoilla? Mikseivät kuluttajien puolesta laitteita testaavat journalistit huomioi pitkän aikavälin toimivuutta, jolla on varmasti vaikutusta ekologisesti orientoituneen kuluttajan ostopäätöksiin? Millä oikeudella suuryhtiöt luovat 'asiakaspalveluksi' kutsuttuja järjestelmiä, joilla samalla kierretään tuotevastuuta? Minkä takia ympäristöä kuormitetaan valmistamalla laitteilla, joiden elinkaari on käsittämättömän lyhyt? Edellinen, vuonna 1994 ostamani mustesuihkutulostin on edelleen käytössä. Sanokaa minua kyynikoksi, mutta en usko että yksikään tämän päivän tulostimista toimii enää viidentoista vuoden kuluttua. Suosittelen ympäristötietoiselle kuluttajille palvelun ostamista tai esimerkiksi lasertulostinta, sillä sekä mustesuihkutulostimen kustannukset satunnaisessa käytössä että sen elinkaari saattavat aiheuttaa epämiellyttävän yllätyksen.

Viitteet

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=500000000000003&conference=4000000000000030&posting=22000000012852357&view_mode=flat_threaded
Keskustelua Epsoneista
Ryhmäkanne Epsonia vastaan koskien musteen määrän virheellistä ilmoittamista

http://www.forbes.com/infoimaging/2006/10/12/xerox-hewlett-staples-ent-tech-cx_gj_1012smallbizresource.html
http://www.itjungle.com/tug/tug111606-story02.html
http://www.businessweek.com/2001/01_08/b3720009.htm
Musteen merkitys HP:n liiketoiminnalle

Samaan aiheeseen liittyvää:
Miten IMP pohjaiseen webmailiin vaihdetaan käyttäjänimi, 19.04.2015

Tukkeutuneen Epsonin mustesuihkutulostimen puhdistusohje, 03.09.2012

Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteet, 16.09.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [tietokoneet] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 05.09.2006
Muokattu: 03.12.2006
Julkaistu: (date missing / pvm. puuttuu)


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/kolumnit/tietokoneet/061203-Epsonin_paa_tukossa

© Lassi A. Liikkanen 2006 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: