Miten tunnistaa veden lämpötila silmämääräisesti

12.04.2015 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Miten tunnistaa lämpiävän veden lämpötila silmämääräisesti?

Teekannu

Jos mielii maistella muutakin kuin mustaa teetä, on kiinnitettävä huomiota oikeaan teeveden lämpötilaan. Tähän löytyy ratkaisuksi sekä lämpömittari että erilaisilla lämpötilavalinnoilla varustettuja teen- ja vedenkeittimiä. Nämä tekniset apuvälineet eivät kuitenkaan ole välttämättömiä.

Veden lämpötilan voi kohtuullisen hyvin arvioida omilla silmillä ja korvilla. Näin on toimittu Kiinassa pidempään kuin lämpömittareita on ollut käytettävissä. Lämpötilan arviointi perustuu siihen, että vettä kuumennettaessa sen käyttäytyminen muuttuu järjestelmällisesti lämpötilan mukaan. Käyttäytymisen tieteellinen perusta on selitetty artikkelin lopussa ja erillisestä artikkelista selviää mikä lämpötila sopii minkäkin teelajin hauduttamiseen.

Huomaa, että kun lämpöä ei enää lisätä, esimerkiksi kasari tai kattila nostetaan liedeltä tai nuotiolta, lämpötilasta kertovat merkit katoavat. Siksi tämä aistinvarainen menetelmä toimii vain lämmitysvaiheessa.

Huomattavin piirre veden käytöksessä lämpötilan mukaan koskee kuumenevasta vedestä irtoavien ilmakuplien kokoa. Kiinalaisessa perinteessä kuplien kokoa verrattiin jo tuhat vuotta istten erilaisten vedenelävien kuten katkaravun ja kalan silmien kokoon. Länsimaiselle luonnosta vierautuneelle ihmisille on helpompaa kuvailla asioita visuaalisesti.

Vesi eri lämpöisenä

60-70 astetta

veden lämpiäminen, astetta

Ensimmäiset pienet kuplat muodostuvat kattilan pohjalle tiiviinä kerroksena.

80 astetta

veden lämpiäminen, astetta

Kuplien koko kasvaa, pienet kuplat katoavat ja isot näkyvät harvemmassa. Veden pinnalla erottuu juuri ja juuri höyryä.

90 astetta

veden lämpiäminen, astetta

Kuplat pohjassa ovat jo suurimmillaan ja alkavat kohoamaan kohti pintaa. Lämpötilan noustessa yli 90 asteen kuplia nousee jatkuvina helminoroina pintaan.

90-100 astetta

veden lämpiäminen, astetta

Veden saavuttaessa kiehumispisteen, ei kuplien muodostumista enää huomaa kiehumisen keskeltä, vaan kattilassa myrskyää kauttaaltaan. Vettä ei kannata yritä enää lämmittää lisää, se ainoastaan haihtuu. Kattila pois liedeltä ja mustaa- tai yrttiteetä hauduttamaan!

Tieteellinen selitys

Luonnollinen vesi sisältää aina myös muita aineita kuin happea ja vetyä. Esimerkiksi ilmaa sekä alkuaineiden yhdisteistä sitoutuu veteen ennen kuin se ehtii vesijohtoon. Kun tällaista vettä lämmitetään, alkavat veteen liuenneet kaasut irtautumaan vedestä. Nämä muodostavat pieniä kuplia ennen kiehumista. Kun vesi on lämmennyt kiehumispisteeseen, on ilma ja muu kaasu jo hävinnyt. Jäljelle jäävä kuplinta kertoo veden hyöryyntymisestä ilmaan. Veden heikon lämmönjohtavuuden vuoksi vesihöyrykuplia muodostuu pohjalle jo ennenkuin koko keitos on saavuttanut kiehumispisteen, sillä lämmitettäessä pohja kuumenee pintaa nopeammin.

Jos olet kuullut väitteen siitä, että teetä pitäisi valmistaa tuoreesta, aiemmin keittämättömästä vedestä, koska se on hapekkaampaa, se ei pidä täysin paikkaansa. Keittäminen kyllä muuttaa veden koostumusta, esim. happamuutta ja kovuutta (kalsium- ja magnesiumpitoisuus), mutta jo ensimmäisen kerran kiehuvan kuumaksi keitetty tee on käytännössä hapetonta. Hapen ja vedyn kemiallinen side ei purkaudu vettä kuumennettaessa, siihen tarvitaan elektrolyysia. Tästä ei tosin pidä päätellä, että kertaalleen kiehutettu vettä kannattaisi keittää uudestaan, sillä on muita syitä miksi veden laatu voi keittämisen seurauksena heiketä ja aiheuttaa makuhaittoja.

Poikkeustapauksia

Veden käyttäytymiseen vaikuttaa useampia tekijä. On esimerkiksi mahdollista lämmittää vesi yli sata asteiseksi ilman ainuttakaan kuplaa. Kattilan pintarakenne, veden mineraalisisältö, ja erityisesti korkeus merenpinnasta vaikuttavat siihen miten ja missä lämpötilassa vesi kiehuu. Esimerkkikuvat on otettu helsinkiläisestä vesijohtovedestä, jota lämmitettiin teräskattilassa lähes merenpinnan tasolla.

Kiitos 'Idiootti' Sandströmille luonnoksen kommentoinnista.

Lue lisää

http://iki.fi/lassial/ohjeet/ruoka/150213-Teelaadut_ja_haudutus

http://bettersteeping.com/fish-eyes-in-your-kettle/

http://hotwatermagic.blogspot.fi/2013/04/destructive-myths-dissolved-oxygen.html

http://www.ehow.com/about_5402749_water-bubble-heated.html

Samaan aiheeseen liittyvää:
Tässä ohjeessa kerrotaan mikä lämpötila sopii minkäkin tyyppisen teen hauduttamiseen, 13.02.2015

Maailman paras pannukakku - gluteeniton versio, 25.01.2015

Ohje fetasalaatille kreikkalaiseen tyyliin, 10.06.2013

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [ruoka] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 05.04.2015
Muokattu: 12.04.2015
Julkaistu: 06.04.2015


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/ruoka/150412-Miten_tunnistaa_veden_lämpötila_silmämääräisesti

© Lassi A. Liikkanen 2015 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: