Digitv hoax

25.07.2005 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

DigiTV huijaus
'Vanhaa paskaa uudessa paketissa'? Katsaus digitaaliseen televisiotekniikkaan 2000-luvun alussa

Digi tulee. Ei voi mitään. Digitaalitelevision on tarkoitus tuoda tullessaan jotain uutta ja mullistavaa vaan kuinka käy? Lyhyen katsauksen perusteella laitehankintojen vastineeksi ei ole tarjolla usein juuri minkäänlaista parannusta.

Yhdellä analogisen television kanavapaikalla voidaan lähettää 4-5 digitaalista kanavaa (multiplexing). Tämä laskee selvästi lähettimien ylläpitokustannuksia.

Parempi kuvanlaatu perustuu signaalinkäsittelyyn: virheenkorjaukseen ja uudenlaiseen modulaatiotapaan. Virheenkorjaus estää signaalin kohinaa ja COFDM modulaatio estää kanavien sekoittumisen päällekkäin vaikka niitä lähetettäisiin eri lähettimistä samoilla taajuuksilla. Jotta virheenkorjaus toimisi, on signaalitason oltava riittävä, muutoin kuvaa ei synny. Tämän vuoksi heikoissa olosuhteissa analoginen kuva saattaa olla jopa parempi kuin digitaalinen, vaikka digitv:n vaatimaan antennisignaalia voidaankin antennivahvistemalla parantaa perinteistä analogista signaalia enemmän.

Toistaiseksi kuva lähetetään 4:3 kuvasuhteessa ja laajakuva joko letterboxina tai anamorfisena. Myöhemmin voidaan ehkä siirtyä aitoon 16:9 laajakuvaisiin lähetyksiin.

Suomessa käytetyt digitv-standardit ovat DVB:n T ja C, MHP ja NorDig II.

Digitv:ssä tekstitys siirretään erikseen ja tekstitys kieliä voidaan ainakin teoriassa lähettää useampi yhtäaikaa.

Ääni koodataan MP3:sten lähisukua olevalla MPEG -menetelmällä. DVB standardi tukee useampi eri muotoja pakkauksesta. Käytetyimmät vaihtoehdot tulevat aluksi olemaan MPEG-1 single channel (mono) ja stereo. Myöhemmin suositummaksi noussee MPEG-2 multi-channel, joka mahdollistaa tulevaisuudessa monikanavaisen äänentoiston. MPEG-2 multi-channel oli tulossa jo DVD:n alkuaikoina yleiseen käyttöön, mutta hävisi sitten kilpailun Dolby Digitalin kanssa, joten on mielenkiintoista nähdä saako se uuden jalansijan digitv:n myötä. Ääni ei ainakaan alkuvaiheessa merkittävästi arane nykytilanteeseen verrattuna, sillä jo toistakymmentä vuotta Suomessa on käytössä ollut monoäänen lisäksi digitaalinen Nicam stereoääni.

Näiden sisäänrakennettujen ja tuettujen ääniformaattien lisäksi voidaan käyttöön tulevan teräväpiirtotelevision (HDTV) kanssa ottaa käyttöön myös Dolby Digital koodatty 5.1 -monikanavaääni, joka tarvinnee kuitenkin oman dekooderinsa. Tälläisen yhdistelmän lähettäminen tosin veisi vähintään yhden kokonaisen ohjelmakanavan, sillä HDTV:n suurempi tarkkuus vaatii nelinkertaisen siirtokapasiteetin. Nykyiset (SD) digiboksit eivät myöskään tue HDTV:tä, joten tulevaisuudessa TV:n katselija joutuu investoimaan uuteen boksiin tai kokonaan uuteen televisioon.

Kaapeliverkossa voidaan yhdellä kanavalla lähettää radioverkkoa enemmän kanavia yhdellä taajuudella johtuen suuremmasta tiedonsiirtonopeudesta. Muuta eroa DVB-T ja -C lähetyksillä ei sisällöllisesti ole. Kaapeliverkko tarjoaa joillakin alueilla, joilla on mahdollisuus käyttää myös kaapelimodeemia, teoreettisen mahdollisuuden standardissa määriteltyyn paluukanavaan, joka mahdollistaa todella vuorovaikutteiset tv-palvelut (MHP). Muutoin palvelut on toteutettava puhelinverkon ylitse.

Yhdentyyppisellä digiboksilla (set-top-box) ei voi seurata kuin sen tyypin lähetystä. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos on lähiaikoina muuttamassa uuteen osoitteeseen, jossa tv-verkko on mahdollisesti eri tavoin toteutettu.

Taulukko 1. Eri signaalin siirtotapojen teoreettiset nopeudet.

DVB-T 31 Mbit/s
DVB-C 38 Mbit/s
DVB-S 38 Mbit/s

Lähteet

http://www.hut.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/digitv.html
Lainattu 23.12.2003

Digitv.fi - tietopaketti laitteista, ohjelmista, Suomen kanavista yms. Laaja ja ajantasainen (http://www.digitv.fi/)
Lainattu 25.7.2005

Samaan aiheeseen liittyvää:
Ohjeita passikuvan ottamiseen itse., 08.01.2015

Videotykin kaveriksi tarvittavan heijastuspinnan valmistusohje, 10.02.2014

Audio- ja videoliitäntästandardien ja -liittimien esittely, 30.01.2012

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [audio_video] , [elektroniikka] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 23.12.2003
Muokattu: 25.07.2005
Julkaistu: 17.02.2005


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/audio_video/050725-digitv_hoax

© Lassi A. Liikkanen 2003 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: