Epsonin tulostuspään puhdistus

03.09.2012 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tällä sivulla:
o Pehmeatkeinot
o Kovatkeinot
o Parkkeeraus
o Loppusanat
o Viitteet

Huomautus lukijoille:
Tämä artikkeli on ohje tee-se-itse -huoltajille. En voi valitettavasti osaa auttaa Epsoniin liittyvissä ongelmissa laajemmin enkä tarjoa huoltopalveluita. Oma korjaamiseen liittyvä tietämykseni on tässä luettavissa.

Epson mustesuihkutulostimen tulostuspäiden puhdistus

Tässä ohjeessa esitellään vaihtoehtoisia menetelmiä Epson mustesuihkutulostimen tukkeutuneiden tulostuspäiden (mustesuuttimien) puhdistamiseen. Ohjeet on testattu Epson CX3650 ja RX 635 monitoimilaitteiden kanssa, mutta sen pitäisi toimia myös muiden Epson tulostinten kanssa (DX, RX, R). Kirjoittaja suosittelee epävarmoja käyttäjiä toimittamaan laite aina asianmukaiseen huoltoon eikä yrittämään kotona potentaalisesti vaarallisia ja takuuehtojen vastaisia toimia. Suosiseltavaa taustatietoa puhdistamiselle on artikkelini Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteista

Kuva 1. Epsonin mustesäiliön ja tulostuspään kaaviokuva, mustekanava säiliöstä tulostuspäähän (kuva perustuu lähteeseen 1.) Epsonin mustekanava

Miten tunnistaa tulostuspäiden tukkeutuminen

Selkein merkki on se, että tulosteissa on raitoja tai puuttuvia värejä. Tulostin ei itse pysty diagnosoimaan ongelmaa, sen sijaan tilanteen näkee parhaiten tulostamalla testikuvion (print head nozzle check), jolla ongelman laajuus selviää parhaiten. Testikuvion voi tulostaa ohjelmiston avulla tai laitteen nappuloita käyttämällä. Monitoimitulostimissa toimenpide onnistuu pitämällä mustan pisaran kuvalla varustettua näppäintä (kasetinvaihto) pohjassa vähintään kolme sekuntia laitteen käynnistämisen yhteydessä pitäen samalla myös virtanappi pohjassa. Tyypillisesti tukkeessa on yksi tai pari suutinta osittain. Jokaista väriä kohden on itseasiassa kymmenittäin mikroskooppisen pieniä suuttimia, jotka voivat tukkeutua yksittäin. On huolestuttavaa, mikäli jonkun värin kaikki suuttimet ovat tukossa (silloin kun väri ole lopussa). Jos käy kuitenkin niin, ettei mikään väri tulostu esim. kasettien vaihdon jälkeen, voi olla kyse jostain muusta. Eräs englanninkielisillä foorumeilla usein mainittu ongelma on musteen imupumpun letkun (tube/hose) irtoaminen. Tällöin tulostin ei saa imettyä mustekanavaan, jolloin musteensaanti katkeaa ja tulostin on lisäksi välittömässä kuivumisvaarassa. Vastaava ongelma voi muodostua jos pysäköintialusta on jostain syystä liikahtanut pois paikoiltaan ja ilmatiivistä tilaa musteen imemiseksi ei muodostu. Tällöin tulostin vaatii suurempaa huoltoa, lisätietoa kyseisen ongelman korjaamiseksi kannattaa etsiä netistä, katso mm. tämän ohjeen lähteet.

Pehmeät keinot

Tulostimessa on sisäänrakennettu tulostuspäiden puhdistustoiminto, jonka voi käynnistää ohjelmallisesti tai laitteen etupaneelista. Epsonin ajurin ohjauspaneelista voi käynnistää 'Clean nozzle heads / Head cleaning' toiminnon joka yrittää puhdistaa tulostuspäät imemällä niistä reippaasti musteta lävitse. Laitteen etupaneelista puhdistus käynnistyy painamalla nappulaa, jonka vieressä on tumma pisara, vähintään kolmen sekunnin ajan, jolloin virtanappulan valo alkaa vilkkumaan ja puhdistus alkaa. Maahantuojan antamien tietojen mukaan ensimmäisellä kerralla puhdistus tapahtuu kevyemmin ja kuluttaen vähemmän mustetta, toisella kerralla pidemmän kaavan mukaisesti käyttäen reilummin mustetta. Toisaalta, eräiden nettilähteiden mukaan joissakin laitteissa puhdistustehoja on kolme, joten laitteiden välillä voi olla eroja joita ei valittetavasti pysty mitenkään saamaan selville. Käyttäessäsi puhdistusohjelmaa, muista tulostaa testikuvia joka kerran välillä jotta voit tietää auttoiko toimenpide. Sitä ei kannata toistaa turhaan, sillä puhdistustoiminto imee todella paljon mustetta. Jos toinenkaan kerta ei auta, odota 24 tuntia ennen uutta yritystä (joidenkin lähteiden mukaan pari tuntia riittää). Puhdistusyrityksiä pitää välttää jo siitäkin syystä, että mikäli tukkeutunut pää ei avaudu, imeytyy muista päistä sitäkin enemmän mustetta, koska imua ei voida kohdistaa vain tiettyyn suuttimeen.

Kovat keinot

Jos (ja kun) tulostuspäät eivät aukea puhdistustoiminnolla, täytyy laite huoltaa. Huollon voi tehdä kotikonstein, mutta tällöin liikutaan takuun ja tuotevastuun suhteen harmaalla alueella, ellei tehtävää anna valtuutetun huoltoliikkeen tehtäväksi. Kuten rakennekuvasta (kuva 1) nähdään, muste on parin sentin matka säiliöstä varsinaiseen tulostuspäähän. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisia ongelmakohtia on useita ja mahdollisia puhdistusongelmia voi olla monia. Seuraavassa esitellään kolme progressiivisesti järeämpää konstia tulostuspään avaamiseen. Kaikkiin liittyy sama alkutoimenpide, käynnistä tulostin, odota että mustekelkka lähtee liikkeelle ja vedä sähkötöpseli irti. Tällöin mustekelkka jää vapaasti liikuteltavaksi. Tempun voi tehdä myös käynnistämällä kasettien vaihtotoiminto, mutta en suosittele sitä, koska laite käynnistää todennäköisesti tämän jälkeen automaattisesti musteen lataustoiminnon, joka kuluttaa turhan reippaasti mustetta. Kun huoltotoimenpide on tehty, laitetaan säiliö(t) paikoilleen, kytketään virta päälle ja käytetään tulostimen puhdistustoimintoa edellisen alaotsikon ohjeiden mukaan. Jos laite lähtee toimimaan, kannattaa pikaisesti vaihtaa täydet mustekasetit laitteeseen, mikäli ei ole niin juuri tehnyt, ja käyttää laitetta huolella siitä lähtien (kts. artikkeli laitteen toiminnasta).

Puhdistuskasetit

Netistä voi tilata puhdistuskasetteja tai sellaisen voi tehdä itse vanhasta kasetista ruiskuttamalla kasettiin liuotinta. Vaaraton, mutta usein myös tehoton keino, sillä jos tulostuspää on todella tukkeutunut, ei liuotinkaan tule säiliöstä tukkeutuneen pään läpi.

Mustekanavan molempien päiden liuottaminen

Pysäköintialue

Kuva 2. Pysäköintialueen alla oleva puhdistusalusta, jolle liuotinta voi tiputtaa. Kuva 2. Epsonin puhdistusalusta

Ensimmäisenä tee-se-itse hoitona tukkiutuneita tulostuspäitä yritetään liuoittaa auki jollakin liuottimella, isopropanolilla tai ammoniakkipohjaisella liuottimella. Isopropanolia saa apteekista, ikkunanpesuaineissa (Windus, Windex) on yleensä sopiva ammoniakkiliuos, jota voi laimentaa 1:1 tai käyttää sellaseinaan. Vesipohjaisia aineita (alkoholia sisältävät nautintoaineet) ei yleensä suositella, koska vesi tuppaa helposti aiheuttamaan lisää ongelmia sähkölaitteissa. Tämä menetelmä toimii silloin, kun tulostuspää ei ole vielä umpeutunut täysin tai vaurioitunut hapettumisesta. Apuvälineiksi tarvitaan liuotinta ja pipetti tai annosteluruisku (1 cl, apteekista). Liuotinta annostellaan varovasti joitakin tippoja sekä mustesäiliöiden alla oleviin piikkeihin joista mustekanava alkaa sekä puhdistusalustan (kuva 2) tyynyyn. Varo liikuttamasta tyynyä. Isopropanolia voi annostella reippaasti, laimentamatton ammoniakkipohjaisten aineiden kanssa kannattaa tiputtaa 5-6 tippaa tyynyyn, ammoniakki voi liuottaa myös muovia joten annostele sitä varovasti! Sitten säiliöt paikoilleen, virta päälle laitteeseen ja sitten normaalisti pois päältä. Aineen annetaan vaikuttaa aikansa, nettilähteiden mukaan ammoniakin pitäisi liuottaa pienet tukkeumat parissa, isot yön aikana, jonka sen jälkeen palataan pehmeisiin keinoihin.

Mustekanavan puhdistaminen paineella

Tässä menetelmässä on kaksi vaihtoehtoa: joko niin, ettei tulostinta pureta tai sitten se puretaan. Mustekanavan voi koittaa avata tulostinta purkamatta ruiskuttamalla alla olevia ohjeita mukaillen isopropanolia läpi mustekelka ollessa kiinni. Tämä voi auttaa kohtuullisiin ongelmiin, mutta tällöin mustepäästä irtoava roina päätyy tulostimen sisään, mistä tulee lisää sotkua.

Järein vaihtoehtoa on käsitellä mustekelkka ja tulostuspää laitteesta erillisinä. Tämä puhdistusmenetelmä alkaa tulostimen purkamisella siihen asti, mustekelkka on vapaasti käsiteltävissä (kohta 8. alla olevassa kuvasarjassa) Kuva 3. Tulostimen purkaminen Kuva 3. Tulostimen purkaminen Todella järeä temppu todella vaikeisiin ongelmiin. Oma tulostimeni ei tämän toimenpiteen jälkeen enää tulostanut (ei tosin sitä ennenkään). Toimenpide johtaa varmasti takuun ja tuotevastuun raukeamiseen. Toimenpiteeseen tarvitaan imukykyistä paperia (sanomalehti toimii), isopropanolia, annosteluruisku ja mahdollisesti ruiskun kärkeen juuri ja juuri mahtuva silikoniletkun pätkä. Amerikassa kertovat ostaneensa silikoniletkua pienoismallien erikoisliikkeistä. Ammoniakkipohjaisia aineita ei tässä kannata käyttää. Jos työn haluaa tehdä huolella, niin tarvitaan myös yksi ristipäinen ruuvimeisseli, sillä tässä tapauksessa koko tulostinkelkka puretaan irti laitteesta. Tämä vaihtoehto siinä mielessä suositeltava, että voi itse nähdä tulostuspäiden avautuvan, kuivuneen musteen lentäessä ulos mustekanavasta (kts. Eddie M:n kuva mustekanavan avautumisesta, sivulla viimeisenä. Tämän työn vaiheet näkyvät kuvassa, työn kulussa on mallikohtaisia eroja. Itse en irroittanut koko kelkkaa, vaan jätin ohjauselektroniikan kaapelit paikailleen. Tarkempia ohjeita löydät viitteiden linkeistä. Purkamiseen kannattaa varata noin tunti, putsaukseen ja kasaamiseen saman verran.

Kuva 4. Likainen tulostuspää Tulostuspään puhdistaminen lääkeruiskusta puristettavalla isopropanolilla Kun kelkka on irroitettu tai sitten valmistauduttu sotkemaan koko tulostimen sisukset, alkaa varsinainen puhdistus. Tarkoitus on ruiskuttaa mustekanavan yläpäässä olevan piikin läpi puhdistusainetta sellaisella paineella, että kaikki kanavassa ja mustepäissä olevat kuivumat lähtevät riti. Tämän onnistuu joko kaivertamalla ruiskun nokkaa paremmin piikkiin istuvaksi tai liittämällä ruiskuun letkun pätkä joka sitten kiinnitetään piikkiin. Letkun avulla homma onnistuu huomattavasti siistimmin. Toimenpiteen voi aloittaa ensiksi ottamalla ruiskun puolilleen liuotinta, työntämällä hyvin vähän nestettä kevyellä paineella piikkiin ja imemällä sitten reilusti takaisinpäin. Tämän on tarkoitus vetää piikin nokassa olevat kuivat musteen palat ruiskun sisään josta ne voi ruiskuttaa jonnekin muualle. Tämän jälkeen ruisku ladataan täyteen ja aletaan puristaa nestettä piikin kautta kanavaan.

Jos homma toimii, eli ja neste ei lennä villisti ympäri työpöytää ja korjaajan silmille, lisätään painetta. Tällöin kanavassa oleva kuiva ja nestemäinen muste lähtee väistämättä liikkeelle ja lentää ulos suuttimista (ylläolevassa mustat nuolet osoittavat tumman harmaille viivoille näyttäviä suutinrivejä). Sinun pitäisi nähdä musteen kertyvän alla olevalle paperille. Toista käsittely jokaiselle suuttimelle niin monta kertaa, että suuttimesta tulee pelkkää liuotinta, tähän kuluu n. 2-3 cl liuotinta. Jos kaikki meni hyvin, laitteen voi nyt kasata. Mikäli sinulla on täyttömustetta, kannattaa ennen kasaamista 'ladata' mustekanavat sillä, jolloin kasettimustetta kuluu tulevaisuudessa vähemmän (tai näin ainakin väitetään).

Kun laite on kasassa, niin virrat päälle ja käynnistä puhdistusprosessi. Putsaus toiminnon pitäisi tässä tapauksessa vastata uusien kasettien asennuksessa tapahtuvaa mustekanavan täyteen imemistä, sillä tulostin ei voi toimia ellei kanava ole täynnä mustetta. Kun yksi putsaus on tehty, voi kokeilla testikuviolla heräsikö laite eloon vai tuliko siitä lopullisesti SER kierrätystavaraa. Toimenpide on siis hyvin riskialtis. Tulostimen purkaminen tai kasaaminen voi amatöörille osoittautua liian vaikeaksi, alipaineletkun voi irrota, tulostuspää voi vahingoittua tai kanavaan voi jäädä roskia, jotka eivät mahdu ulos, mutta 'väistävät' painesuihkua tukkien mustekanavan taas normaalitilassa. Työ vaatii siis huolellisuutta!

Loppusanat / rohkaisu

Olen saanut tästä ohjeesta palautetta nimimerkiltä "PK 64v", joka oli ohjeiden mukaisesti huoltanut Epson Stylus Photo RX425 -tulostinta menestyksekkäästi. Ohje sopii siis tutkitusti muidenkin Epson-tulostinten kuin vain DX-sarjan huoltamiseen. PK:n tapauksessa tyhjiöpumpulta tuleva letku oli irronnut tai poikki ja homma korjaantui liittämällä letkut uudelleen, jonka jälkeen tulostaminen jatkui.

Toinen saamani palaute JH:lta kertoo, että hän on liottanut Epsonin tulostuspään auki myös käyttämällä tislattua vettä (tosin eri mallisarjan tulostin). Tämäkin temppu voi siis toimia, mutta itse suosittelisin käyttämään hitaaseen liuotukseenkin mieluummin isopropanolia.

KL pyysi apua tilanteeseen, jossa hän vaihtoi ensin mustan alkuperäisen kasetin tarvikekasettiin. Laite tunnisti sen ihan ok. Vähän ajan päästä vaihdoin kolme muuta kasettia tarvikekasetteihin ja laite herjaa, että se ei tunnista kasetteja lainkaan!

Kaseteissa oli ainakin aikanaan siru, joka sekä laski käyttökertoja että tunnistutti itsensä tulostimelle. Vaihdoin joskus alkuperäisestä säiliöstä sirun "piraatti"säiliöön. Toisaalta, jos "piraatti"säiliön myyjä on luvannut säiliön toimivan vehkessä, on tämä myyjän vastuulla.

Kasettejakin piti tosin sitten nollata erillisellä laittelela, koska tulostin luuli että ne ovat tietyn käyttömäärän jälkeen tyhjentyneet.

Viitteet

1. Unclogging Epson printer - ohjeet koko tulostimen purkamiseen

2. How stuff works.com - Mustesuihkutulostinten toiminta yleisesti

3. Search for Self tests available on 1270 Printer

4. http://www.ink-refills.com/esc_tips.htm

5. http://www.fixyourownprinter.com/forums/inkjet/17697

6. http://www.applefritter.com/node/17681 --cleaning tube

7. http://www.inkme.com.au/web/purgetank_maintenance.php

8. http://members.shaw.ca/hargravep/head.htm

9. http://eddiem.com/photo/printer/unclog/unclog.html

10. http://www.inkme.com.au/web/epson_cleaning_printheads.php

11. http://www.inkjetart.com/tips/cleaning.html --cleaning cycles

Samaan aiheeseen liittyvää:
Miten IMP pohjaiseen webmailiin vaihdetaan käyttäjänimi, 19.04.2015

Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteet, 16.09.2008

Pikaohje matalajännitteisten LED valojen kytkemiseen, 23.06.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [tietokoneet] , [elektroniikka] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 05.11.2006
Muokattu: 03.09.2012
Julkaistu: 26.08.2012


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/ohjeet/tietokoneet/120903-Epsonin_tulostuspään_puhdistus

© Lassi A. Liikkanen 2006 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: