Virtaliitantajohdot

11.06.2012 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Sähkölaitteiden verkkoliitännät

Sähköjohto. Verkkovirta. Sähköpiussi. Verkkoliitäntäjohto. Sähköliitintä. Sähköpistoke. Erilaiset töpselit. Siis minkä johdon tarvitsen?

Sähkölaitteet yhdistetään verkkovirtaan tyypillisesti liitäntäjohdolla. Johdon toisessa on päässä on pistorasiaan sopiva verkkovirtaliitin ja toisessa päässä yleismaailmallinen laiteliitin. Laiteliittimien nimet eivät ole tuttuja normaalissa kielenkäytössä, joten johdon uusiminen vanhan kadottua tai hajottua voi olla vaikeaa. Tällä sivulla on esitelty yleisimmät laiteliitännät.

'Töpselit'

Tutuin osa sähkölaitteiden verkkoliitäntöjä on virtapistoke, jolla laite saa sähkönsä verkosta. Suomessa käytetään nykyään maadoitettuja, ns. sukopistokkeita, jonka tekninen nimiytys on CEE 7/4.

Yleisimmät sähköjohdot

Sähkölaitteiden kuten tietokoneen, radion tai pelikonsolin liittäminen verkkoon tapahtuu yleensä laitteesta irrotettavissa olevalla liitäntäjohdolla. Liitäntäjohdoille on olemassa omat kansainväliset standardinsa. Tällöin valmistajat voivat tehdä laitteita kansainvälisille markkinoille vain vaihtamalla johtoa (jos laitteet muutoin hyväksyvät erilaisen käyttöjännitteen). Yleisin sähköliitäntästandardi on IEC 320, tai nykyään IEC 60320. Se määrittelee 12 erilaista liitintä, joista yleisimmin käytössä olevia “pistokkeita” on kaksi mallia. Nämä ovat parit C7 ja C8 sekä C13 ja C14. Liitännät tunnistaa alla olevista kuvista ja selitteistä. Kaikki liitännät on tarkoitettu vaihtovirtaisten (AC) laitteiden liittämiseen, muuntajasta laitteeseen matalajännitteistä tasavirtaa (DC) siirtävät liitännät ovat erilaisia.

C7 ja C8. Numeron kahdeksan mallinen liitäntäjohto löytyy monista radioista ja muista pienistä sähkölaitteista, sillä maksimivirta liitännälle on 2.5 ampeeria. Kaksi napaa, ei siis sovellu maadoitettuihin laitteisiin. Liitäntäjohdossa aina naaras C7 ja toisessa päässä johtoa pistokkeena yleensä kapea maadoittamaton CEE 7/16, niin sanottu euroliitin tai europlugi.

Europlugi

C13 ja C14. Tietokoneista ja muista raskaammista laitteista tuttu kolminapainen liitin. Maksimivirta 10 ampeeria riittää raskaampankin käyttöön. Voi olla maadoitettu. Johdot ovat yleensä naaras (C13) liittimellä, mutta myös C14 (eli uros) jatkojohtoja on ollut käytössä tietokoneissa. Verkkopistokkeena Suomessa yleensä maadoitettu CEE 7/7.

Harvinaisemmat IEC liitännät

C5. Kannettavien tietokoneiden virtalähteissä. Maadoitettu ja 2.5 A kapasiteetti.


C1. Joissakin partakoneissa.

C19. Suuren virran (16A) liitäntä, käytössä joissakin tietokoneissa.

Erityistapauksia eurooppalaisissa virtapistokkeista

Matkailijan on syytä huomata, että Euroopassa verkkopistokkeet eivät ole tarkalleen ottaen samanlaisia. Saksalainen, ns. suko liitin (saksaksi Schuko; CEE 7/4) on Suomen lisäksi käytössä laajasti Euroopassa, mutta tämän lisäksi Ranskasta on levinnyt CEE 7/5 liitäntä, jossa on erillinen maadoitus. Suomalainen pistoke ei sovi tähän naarasliitäntään, mutta ranskalaisen laitteen pistoke sopii suomalaiseen pistorasiaan. Tuorein variaatio näistä on saksalais-ranskalainen maadoittamaton CEE 7/17, jossa on tarkoituksella paksummat pinnit (4.8 mm verrattuna 4 mm CEE 7/4 ja CEE 7/5). Tämä siksi, ettei se mahdu europlugille tarkoitettuihin pistokkeisiin, sillä tämän liitännän luokitus on 16 ampeeria siinä missä euro oli ainoastaan 2.5.

CEE 7/5

CEE 7/17

Kuvat Wikimedia Commons:sta.

Miten ostan sopivan johdon?

Kadonneen tai tuhoutuneen johdon korvaaminen alkaa tunnistamalla millainen liitin löytyy kummastakin päästä johtoa. Esim. tietokoneen keskusyksikön johto on yleensä suko- IEC 320 C13. Tutkimuksia voi tehdä Google kuvahaulla ja johtoja voi ostaa postimyyntinä esim. Yleiselektroniikasta tai Discolandista. Kaupanteosta tekee haasteellista se, että sama tuote voi lyötyä kategorioista sähkökaapeli, IEC kaapeli, sähkötarvikkeet tai kojeverkkojohdot...

Lisätietoja

http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_60320

http://mindmachine.co.uk/products/IEC_Connectors.html

http://www.leadsdirect.co.uk/technical/iec.html

http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

Samaan aiheeseen liittyvää:
AVS HD709 käyttöohje – kotiteatterinäytön kalibrointi tv, projektori, plasma ja LCD, 13.02.2013

Tukkeutuneen Epsonin mustesuihkutulostimen puhdistusohje, 03.09.2012

Audio- ja videoliitäntästandardien ja -liittimien esittely, 30.01.2012

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [elektroniikka] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 06.01.2012
Muokattu: 11.06.2012
Julkaistu: 11.06.2012


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/ohjeet/elektroniikka/120611-virtaliitantajohdot

© Lassi A. Liikkanen 2012 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: