Luovuus laatu ja määrä

08.01.2015 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Luovuutta käsittelevän kirjallisuuden voi jakaa karkeasti kahtia. On populaaria kirjallisuutta, joka koostuu lähinnä epämääräisistä lähteistä kootuista anekdooteista. Toisaalta on tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa, joka valitettavan harvoin koskettaa suurempaa yleisöä millään tavalla. Tässä yksi harvinaisen herkullinen anekdootti David Baylesin ja Ted Orlandin kirjasta Art & Fear:Observations on the Perils (and Rewards) of Artmaking (julkaistu englanniksi 2001, ei suomennettu).

Eräänä aamuna keramiikkakurssin opettaja kertoi opiskelijoilleen jakavansa luokan kahtia. Vasemmalle puolella istuvat tulisivat saamaan arvosanan sen perusteella kuinka paljon taidetta he tuottaisivat - kilomääräisesti. Oikealla puolella istuvat arvioitaisiin sen sijaan sen perusteella kuinka laadukas heidän paras työnsä olisi .

Kurssin loputtua opettaja yllättyi tuloksista. Vasemman puolen ryhmä oli tehnyt kaikki parhaiksi arvioidut työt.

Vaikutti sille, että suurta massaa tavoitellut vasemmistoryhmä oli ahkerasti tehnyt suuren määrän töitä, samalla oppien lisää aiheesta. Laatuun keskittynyt ryhmä oli sen sijaan istunut miettimässä mikä olisi mahdollisimman laadukasta taidetta eikä lopulta ehtinyt saamaan mitään merkittävää aikaiseksi.

Suunnittelusta bloggaavan Chanpory Rith:n mukaan voimme oppia tästä tarinasta kaksi asiaa luovuudesta. Ei pidä jäädä kiinni yksityiskohtiin. Jos ei tarkkaan tiedä mikä on haluttu lopputulos, on parempi käydä läpi suurempi määrä ideoita karkealla tasolla kuin yrittää viimeistellä yksittäinen idea. Toiseksi luovan lopputuote parantuu jokaisella yrittämällä, ns. iteraatiolla. Jatkuvasti oppimalla voi kehittää ja parantaa ideoitaan – kaikki timantit pitää hioa. Lisäisin tähän vielä kolmannen opetuksen. Se palautuu Bayles ja Orlandin kirjan nimeen. Luovaan työhön ryhtymistä ei pidä pelätä siksi, että lopputulokseen pääseminen on epävarmaa ja siinä voi epäonnistua. Jos ei tavoittele alusta pitäen täydellisyyttä, on helpompi aloittaa minkä tahansa luovan haasteen parissa.

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [luovuus] , [suunnittelu] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 08.01.2015
Muokattu: 08.01.2015
Julkaistu: 08.01.2015


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/kolumnit/luovuus/150108-Luovuus_laatu_ja_määrä

© Lassi A. Liikkanen 2015 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: