Muay thai

31.01.2005 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tämä on dokumentti on historiallinen. Dokumenttia ei päivitetä, siitä ei julkaista uusia versioita ja sen sisältö on mahdollisesti vanhentunut.

Muay Thai - Thainyrkkeily

Thai-nyrkkeily tai Muay Thai, niinkuin alkuperäinen thaimaalainen nimitys kuuluu, on Suomessa erittäin vähän tunnettu itämainen taistelulaji. Suomessa sitä harrastatetaan, mutta yleensä sen verran suljetuissa ympyröissä, ettet välttämättä törmää thai-nyrkkeily tunteja kauppaaviin ilmoituksin joka ilmoitustaululla. Kyse on jo hyvin vanhasta, alunperin Thaimaalaisesta, ehkä maailman tehokkaimmasta lähitaistelulajista. Thaimaassa laji on hyvin lähellä kansallisurheilua, Thaimaan lisäksi harrastajia löytyy euroopasta, jossa Hollanti on selvä ykkös maa, lisäksi on syytä mainita Iso-Britannia ja pohjoismaat. Lisäksi yhdysvalloista löytyy harrastajia.

On itse asiassa pieni ihme, että laji on levinnyt näinkin 'laajalle', osittain leviämistä on hurjan maineen ohessa siivittänyt se tosiseikka, että Japanilainen taistelulaji, potkunyrkkeily on pelkistetty ja pehmennetty versio Thai-nyrkkeilystä. Lajin suurin promootiokin on tapahtunut Japanissa, se oli nimittäin Japanissa järjestettyjen olympialaisten esittelylajina.

Laji itsessään on selkeästi japanilaisia Te- ja Do- suuntauksia väkivaltaisempi ja rajumpi, vaikka sitäkin on 1900- luvulla pyritty siistimään urheilullisemmaksi. Laji harrastetaan paljon kilpailumielessä, mutta se soveltuu toki myös itsepuolustuslajiksi. Lajissa käytetään ns. 'kahdeksaa ruuminosaa', nyrkkejä, jalkoja (säären alaosaa), kyynärpäitä ja polvia. Kuten arvata laji on varsin 'epäterveellinen' tai pikemmin erittäin tehokas. Euroopassa thai-nyrkkeilyä harrastetaan pääsääntöisesti samoin kuin alunperin, myös kyynärpäitä käytetään osassa kilpailuja ja alapotkuja kaikissa tapahtumissa. Harjoittelussa luonnollisesti käytetään kaikkia liikkeitä full contact -hengessä.

Nyrkkeilijöiltä vaaditaan erittäin kovaa peruskuntoa ja kestävyyttä. Ammattilaisten harjoittelu on erittäin ankaraa ja kurinalaista. Alunperin thaimaassa on ollut vain kaksi sarjaa, alle ja yli 60 kiloa painaville nyrkkeilijöille, euroopassa sarjoja on enemmän. Thaimaassa vaaditaan nyrkkeilijöitä käyttämään nykyään nyrkkeilyhanskoja ja jonkinlaisia jalkasuojuksia. Euroopassa pakollisiin ja suositeltaviin varustuksiin kuuluu lisäksi kypärä, alasuojat ja hammassuojat. Laji tuntee toista sataa eri liikettä, tosin niistä käytetään yleensä otteluissa vain paria kymmentä.

Lisätietoja saat kuvien alapuolisista linkeistä, yhteystietoja seuroihin myöskin löytyy netistä.

Harrastuksen alkuun pääset etsimällä ensin lähimmän yhteystiedot vaikkapa netistä ja ilmoittautumalla peruskurssille. Peruskurssilla pärjäät ilman suuria panostuksia varustehankintoihin, maksat yleensä seuran vuosittaisen jäsenmaksun jä pääset samalla osallistumaan myös myöhemmin muihin seuran harjoituksiin. Seuraan kuuluminen on usein edellytyksenä myös kilpailemiselle. Kurssien hinnat vaihtelevat paikkakunnittain riippuen paljon käytettävän tilan vuokrasta. Peruskurssilla ei ole kovia vaatimuksia ja seuroista riippuen miehille ja naisille on kursseja yhdessä tai erikseen.

Paljon kiitoksia Riku Immoselle.


Linkkejä
MuayThai.Fi
Suomen Muay Thai Liitto
Kotimaisen lajin keskusliiton sivut, joilta löydät seurojen yhteystietojen lisäksi myös muuta Thainyrkkeilyyn liittyvää asiaa.
Kickboxing-liitto
Suomen Kickboxing-liiton sivut, löyhästi Thainyrkkeilyynkin liittyvää materiaalia
Sho To
Mielenkiintoiset Muay Thai sivut, erittäin paljon kuvamateriaalia

Samaan aiheeseen liittyvää:
Excel taulukko HST kuntosaliohjelman laskemiseksi, tulostusversio, 06.01.2010

Polkupyörän voimansiirron ergonomia, 09.02.2005

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [urheilu] Dokumentin tila: Historic (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 01.01.1999
Muokattu: 31.01.2005
Julkaistu: 31.01.2005


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/urheilu/050131-muay_thai

© Lassi A. Liikkanen 1999 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: