Tietokoneen sahkonkulutus

23.10.2005 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tietotekniikan sähkövirrat hallintaan

Tietokoneiden teho ja käyttömahdollisuudet ovat viime vuosikymmenet kasvaneet eksponentiaalisesti. Uusimmilla kotitietokoneilla voi tehdä temppuja joista kaksikymmentä vuotta sitten ei unelmoitu edes aikansa superkoneilla. Tämän päivän huikeiden laskukoneiden kapasiteetti ei kuitenkaan synny tyhjästä, vaan tietokoneiden sähkönkulutus on kasvanut samalla. Uusien PC-koneiden virrankulutus on kasvanut kymmenessä vuodessa n. 50%. Tietokoneen omistajalla on kuitenkin nykyään paremmat mahdollisuudet vaikuttaa laitteistonsa energian kulutukseen. Kulutukseen voi vaikuttaa kahdessa vaiheessa, laitteistoja hankittaessa ja tietokonetta käytettäessä.

Ostajan valinnat

Kotiin tai toimistoon tietokonetta hankkiva ei välttämättä tule ajatelleeksi laitteiston sähkönkulutusta keskeisenä argumenttina laitteiston hankinnassa. Kun tänä päivänä tietokoneiden teho alkaa kuitenkin olla sitä luokkaa, että halvimmallakin laitteistolla pystytään suorittamaan yleisimmät tehtävät, niin sähkönkulutustakin on syytä miettiä. Tietokoneen hukkaenergia muuttuu lämmöksi. Koska laitteiston kokonaiskulutus on 150 - 300 W, niin lämmittävä vaikutus voi olla pian merkittävä ja huoneilman jäähdytystarve taas nostaa energiankulutusta huomattavasti. Tietokoneessa sähkönkulutus jakaantuu yleensä kahdelle laitteelle, keskusyksikölle ja näytölle. Keskusyksikön sisältö vaikuttaa virrankulutukseen, mitä tehokkaamman laitteiston hankkii, sitä suurempaan kulutukseen on varauduttava. Energian säästämisen kannalta ei ole tarkoituksenmukaista hankkia kaupasta tehokkainta laitetta, vaan käyttöön sopivin. Normaaliin koti- tai toimistokäyttöön riittää nykyään hinnaston vaatimattominkin. Myös keskusyksikön komponenteissa voi säästää. Jos koneella ei ole esimerkiksi tarkoitus pääsääntöisesti pelata uusimpia räiskintäpelejä, ei erillisen tehokkaan näytönohjaimen hankkiminen ole perusteltua, sillä se nostaa kulutusta heti 50 - 100 watilla. Toinen komponentti, jota kauppiaalta kannattaa tiedustella on hiljaisempi ja energiaa säästävä kiintolevy. Näyttöjen pinta-alan suureneminen on myös vaikuttanut sähkökehitykseen. Suurempi pinta-ala yhdessä muun kehityksen kanssa on kuitenkin merkittävästi parantanut ergonomiaa. Siksi energian säästäjälle onkin suositeltavaa harkita nestekidenäytön hankkimista. Nestekide eli LCD-näyttöjen paras puoli on niiden minimaalinen tilantarve, välkkymättömyys sekä vähäinen energiankulutus. Niiden hinnat ovat kuitenkin toistaiseksi vielä perinteisiä kuvaputkinäyttöjä korkeammat ja samalla rahalla saa huomattavasti suuremman kuvaputkinäytön. Kalliimpi hankintahinta maksaa kuitenkin itseään takaisin. Puolet pienempi sähkönkulutus, LCD-näytöllä korkeintaan 40W, tuo kahden tunnin päivittäisellä käytöllä yhdelle koneelle noin 37 kWh vuosittaisen säästön. Käytön ja konemäärän lisääntyessä säästö myös kasvaa.

Käyttäjän vinkit

Keskusyksikön ja näytön energiansäästö ominaisuudet ovat nykyään kehittyneitä. Kolme neljä vuotta vanhasta koneesta löytyy jo jokseenkin täydellinen valikoima näitä ominaisuuksia. Jokaisen koneen omistajan vastuulle jää kuitenkin niiden käyttöönotto. Uusissa Windows™ käyttöjärjestelmissä on monipuoliset mahdollisuudet käyttää näitä ominaisuuksia. Ohjaspaneelin Virransäästö kohdasta voi valita mitä tietokone tekee sillä välin kun sitä ei käytetä, mutta se on kuitenkin päällä. Fiksuinta olisi sammuttaa kone aina kun sitä ei käytetä, mutta ruokatunnin pitämisen ajaksi voi koneen laittaa energian säästötilaan. Merkittävä (50-130W) säästö syntyy siitä, että valitaan näytön sammuttaminen lyhyellä viiveellä. Näytönsäästäjä ei nimestään huolimatta juurikaan säästä energiaa, vaan on lähinnä viihteellinen. Näytönsäästäjää voi kuitenkin käyttää esim. salasanasuojauksen taki yhtäaikaa näytön sammutuksen kanssa. Kiintolevyjen sammuttaminen ei tuo kovin suurta virransäästöä, mutta sen voi ottaa käyttöön yhdessä näytön sammutuksen kanssa, jos ei koe sitä haitalliseksi. Virransäästö kohdasta löytyy myös välilehti Edistyneet toiminnot, josta voi määrätä mitä koneelle tapahtuu kun painetaan virtanappulaa. On kannattavaa käyttää aina Virta pois -vaihtoehtoa. Näytön energian kulutukseen voi vaikuttaa myös työskennellessä. Taustakuvan ja työpöytäteeman valinta vaikuttaa yllättävän paljon energiankulutukseen. Ohjauspaneelin Näyttö kohdasta löytyy välilehti Ulkonäkö, jolla voi valita haluamansa teeman. Vaaleat ja kirkassävyiset teemat kuluttavat enemmän energiaa, tummat vähemmän. Testikoneen kalibroidun 17" kuvaputkinäytön virrankulutus lisääntyi yli 20% vaihdettaessa piheimmästä (High Contrast Black) kirkkaimpaan (HC White XL). Jo Windowsin standardi teemasta hieman tummempaan Lilaciin vähensi kulutus noin 10W. Pienikin ero voi pidemmän päälle muodostua merkittäväksi erityisesti isommissa kuvioissa. Viimeinen vinkki koskee CD tai DVD-aseman käyttöä. Asema ei ole CD tai DVD levyjen säilytyspaikka. Jos levyjä ei käytetä, niitä on syytä säilyttää koteloissa. Levyn jättäminen asemaan saa asemaan kuluttumaan, laitteesta riippuen, noin 10 W enemmän niin kauan kuin levy on sisällä laitteessa.

Samaan aiheeseen liittyvää:
Miten IMP pohjaiseen webmailiin vaihdetaan käyttäjänimi, 19.04.2015

Tukkeutuneen Epsonin mustesuihkutulostimen puhdistusohje, 03.09.2012

Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteet, 16.09.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [tietokoneet] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 12.01.2003
Muokattu: 23.10.2005
Julkaistu: 23.10.2005


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/tietokoneet/051023-tietokoneen_sahkonkulutus

© Lassi A. Liikkanen 2003 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: