Tiedostojen synkronointi win

22.02.2005 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tällä sivulla:
o Salkku
o Offline
o Lahteet

Tiedostojen synkronointi useamman Windows tietokoneen välillä

Jos sinulla on tarvetta työskennellä samojen tiedostojen kanssa useammalla eri tietokoneella tulee tästä helposti ongelmia. Kannettavien muistivälineiden kuten korppujen ja USB tikkujen, kapasiteetti ja kestävyys on rajallista ja niiden käyttäminen tiedostojen ainoana säilytyspaikkana ei ole siten järkevää. Jos taas säilytät tiedostoista kopioita useammilla tietokoneilla, seuraa tästäkin usein ongelmia sillä on vaikea muistaa aina missä paikassa mikäkin versio dokumentista sijaitsee.

Tässä ohjeessa esitetään kaksi ratkaisua tähän ongelmaan. Ratkaisujen hyödyntäminen edellyttää, että kaikissa tiedostojen käsittelyyn osallistuvissa koneissa on Windows 2000 tai XP käyttöjärjestelmä.

Salkun käyttäminen

Windowsissa on sisäänrakennettuna niin sanottu salkku (briefcase) tiedostojen käsittelyyn useammalla tietokoneella. Salkun ominaisuudet ovat rajoitetut, mutta se toimii tietyissä käyttötarkoituksissa varsin hyvin ja riittää varmasti monille. Salkun idea on se, että on olemassa yksi tietokone, johon tästä eteenpäin viitataan termillä kotikone, jonka tiedostoja voidaan salkun avulla käsitellä myös muualla. Salkkua voidaan kuljettaa jollakin siirrettävällä medialla (esim. USB muisti on erittäin hyvä vaihtoehto) joka voidaan sitten liittää muihin tietokoneisiin. Kun tiedostoja käsitellään muualla, salkku muistaa mistä tiedostot ovat tulleet ja kun media tuodaan takaisin kotikoneelle, se synkronoi eli päivittää tiedot salkun ja kotikoneen välillä.

Käytännössä salkku otetaan käyttöön luomalla kotikoneelle uusi Salkku (Briefcase). Tämä onnistuu käyttämällä Windowsin kontekstimenua, joka löytyy esimerkiksi työpöydän päällä, kuvakkeista tyhjällä kohdalla klikkaamalla hiiren kakkosnappia ja valitsemalla Uusi -> Salkku (New -> Briefcase). Tämän jälkeen salkun voi siirtää halutulle medialle ja kotikoneelta voi kopioida halutut tiedostot ja kansiot salkkuun. Kun tiedostot on kopioitu salkkuun, muodostuu niiden ja alkuperäisen tiedoston välille yhteys, jonka tilan voi tarkistaa tiedoston ominaisuuksista. Ominaisuudet näkee tiedoston ollessa valittuna sen kontekstimenun alimmaisesta kohdasta Ominaisuudet (Properties) tai painamalla Alt+Enter. Ominaisuudet ikkunasta löytyy välilehti (Update status) jolta tilan voi tarkistaa.

Salkun käytössä pitää huomioida, ettei tiedostoja saa viedä pois salkusta tai yhteys alkuperäisiin tiedostoihin katoaa. Tämän kanssa on oltava erityisen tarkkana työskennellessä muilla kuin kotikoneella. Salkun käsittelyä vaikeuttaa se seikka, että kaikki uudet tiedostot pitää lisätä sinne käsin. Tämän ongelman voi kiertää sisällyttämällä salkkuun kokonaisia kotikoneen kansioita, jolloin Windows automaattisesti kopioi kotikoneen uudet tiedostot salkun lähdekansiosta salkkuun ja elämä on huomattavasti helpompaa.

Offline

Äärimmäisen huonosti nimetyn Offline toiminnon käyttäminen on jonkin verran salkkua hankalampaa, mutta se on toisaalta myös paljon salkkua joustavampi tapa tiedostojen synkronointiin. Offlinen käyttäminen edellyttää XP:ssä nopean käyttäjän vaihdon poistamista käytöstä. Offline toimii seuraavasti:

1. Valitaan kohde (lähde), jota halutaan käyttää ajantasalla pidettävien tietojen ensisijaisena varastointipaikkana. Tähän suositellaan yleensä verkkoasemaa tai muuta varmuuskopioitavaa asemaa. Työpaikoilla ja kouluissa valinta siis ensisijaisesti verkko, kotona jossa on esimerkiksi pöytäkone ja kannettava on ehkä parempi käyttää pyötäkonetta, jossa tiedostojen säilyminen on oletettavasti kannettavaa hieman luotettavampaa. Tähän asti ei siis eroa normaaliin verkkoasemaan. Offlinen idea onkin, se että lähteestä tehdään kopio paikalliselle tietokoneelle, jolloin verkkoyhteyden katkeaminen ei estä estä Offline tiedostojen käsittelyä.

2. Siirrä/kopioi tiedostot haluamaasi kohteeseen. On järkevää luoda kohteeseen yksi kansio, jonka alaisuuteen kaikki muut tiedostot ja kansiot sijoittaa.

3. Valitse työpöydältä Oma tietokone (My Computer) ja etsi valitsemasi kohdehakemisto. Kun hakemisto on näkyvillä, älä avaa sitä vaan valitse valikosta Tiedosto -> Tee saataville Offline tilassa (Make Available Offline)

4. Edellinen toimenpide käynnistää monivaiheisen velhotoiminnon, joka avustaa tarvittavien asetusten tekemisessä. Kannattaa mm. varmistaa, että tiedostot synkronoidaan jossakin vaiheessa automaattisesti, esim. sisään- ja uloskirjautumisen yhteydessä.

Tämän jälkeen voit käyttää tiedostoja normaalisti lähdepaikasta. Tiedostot ovat jatkuvasti kopioituina myös paikalliselle levyllesi (c-asema), mutta tämä hakemisto ei ole normaalisti käytettävissä, ainoastaan järjestelmänvalvojalla on siihen käyttöoikeus. Jos verkkoyhteys katkeaa, ilmestyy tästä näytölle varoitus ja samalla työkalupalkissa näkyy tietokonetta muistuttava ikoni, joka kertoo siitä Offline tila on käytössä. Offline -tilasta voi palata takaisin online työskentelyyn kaksoisklikkaamalla työkalupalkin tietokoneikonia ja valitsemalla OK. Tämän jälkeen tiedostot synkronoidaan, mikä edellyttää avonaisten tiedostojen sulkemista. Jos et halua sulkea tiedostojasi, voit yhtä hyvin tehdä synkronoinnin vasta lopetettuasi työskentelyn.

Offline ja Salkku yhdessä

Offline ja Salkku toiminnot voi yhdistää. Oma työskentely ympäristöni esimerkiksi koostuu yhteensä neljästä fyysisesti erillisestä asemasta, kaksi verkkoa, joilla ei ole yhteyttä toisiinsa. Verkkojen sisällä käytän Offline toimintoa tietojen synkronointiin levyasemien välillä, niin että työskentelen aina jomman kumman verkon lähdeasemaksi valitsemieni tiedostojen kanssa. Nämä kaksi lähdeasemaa pidän keskenään ajantasalla käyttämällä hieman monimutkaista Salkku järjestelyä, jossa olen valinnut yhden kahdesta lähdeasemasta (todellinen lähde) Salkun lähteeksi, luonut salkun USB muistitikulle ja edelleen luonut USB Salkusta uuden salkun toisen verkon lähdeasemaan. Pyrin laittamaan järjestelmän kaavakuvan nettiin heti kun ehdin sen luomaan. Tämän järjestelyn hyvä puoli on se, että näin tiedosto t pysyvät synkronissa peräti neljällä levyllä, huono puoli se, että Salkku edellyttää kahta manuaalista päivitysoperaatiota, jos tiedostoja muokataan todellisen lähteen ulkopuolella. Mikäli olisi mahdollista, kannattaisi toki käyttää offlinea kahden verkon yhdistämiseen toisiinsa.

Offlinen hienosäätöä ja ohjeita

Offline toiminnon asetuksia säädetään Resurssienhallinnan (Explorer) tai Oman tietokoneen avulla. Valitse valikosta Työkalut -> Asetukset -> Offline -välilehti (Tools -> Options -> Offline). Täältä voit valita miten ominaisuus käyttäytyy.

Jos käytät Offline ominaisuutta kaikkien henkilökohtaisten tiedostojesi (tai edes osan) synkronointiin, kannatta samalla siirtää Omat tiedostot kansio osoittamaan valitsemaasi lähdekansioon. Tämä onnistuu etsimällä Omat tiedostot esim. työpöydältä ja valitsemalla kontekstivalikosta tai valikosta Ominaisuudet -> Kohde -> Etsi kohde

Potentiaalinen ongelma Offlinen kanssa liittyy synkronoinnin ajoitukseen. Em. asetuksista on mahdollista suorittaa synkronointi aina sisään- ja uloskirjauduttaessa, mikä on fiksua. Jos kuitenkin luot esim. uuden tiedoston työskentelysession aikana, ei se automaattisesti synkronoidu, vaan jos verkkoyhteys tällä välin katkeaa, käy ns. kylmät. Esim. allekirjoittanut testata Offlinea verkkoon luodulta lähdeasemalta muokkaamalla tekstinkäsittelyohjelmalla dokumenttia. Nykäistyäni verkkojohdon irti ohjelma kaatui, koska Offline synkronointia ei oltu tälle uudelle tiedostolle vielä tehty. Ratkaisuna tähän on synkronoida uudet, kriittiset tiedostot ja hakemistot manuaalisesti sen jälkeen kun ne on luotu. Tämän jälkeen ongelma katoaa. Synkroinnin voi tehdä avaamalla kansion jossa tiedosto on esim. resurssienhallintaan ja valitsemalla kontekstivalikosta Synkronoi (Synchronize).

explorer2

Yksittäisiä hakemistoja voi synkronoida myös tällä ohjelmalla, joka on ensisijaisesti tarkoitettu korvaamaan Windowsin resurssienhallintaa. Ohjelmasta on vapaa ja kaupallinen versio, joista aiemmassa synkronointi ei onnistu mielekkäästi kuin yhden kansion sisällä. Tämä rajoittaa selvästi ohjelman hyödynnettävyyttä. Jos ohjelman rekisteröi, saa käyttöön tehokkaampia ominaisuuksia, joiden avulla synkronointi onnistuu myös alihakemistojen tasolle. Tällöinkin synkronoinnin hoitaminen edellyttää manuaalisia toimenpiteitä, mutta satunnaiseen käyttöön tämäkin soveltuu. Hyvänä puolena explorer2 synkroinnissa on se, ettei lähdetietokonetta ole kiinnitetty, vaan synkronointi onnistuu mistä tahansa mihin tahansa.

Lähteet

PC stats, Beginners Guides: Synchronizing Files and Folders (hirveästi mainoksia, )

http://msdn.microsoft.com/library/en-us/dnwinpro00/html/w9p0085.asp

Samaan aiheeseen liittyvää:
Miten IMP pohjaiseen webmailiin vaihdetaan käyttäjänimi, 19.04.2015

Tukkeutuneen Epsonin mustesuihkutulostimen puhdistusohje, 03.09.2012

Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteet, 16.09.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [tietokoneet] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 21.02.2005
Muokattu: 22.02.2005
Julkaistu: 21.02.2005


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/tietokoneet/050222-tiedostojen_synkronointi_win

© Lassi A. Liikkanen 2005 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: