Epson CX3650 testi

04.02.2008 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Tällä sivulla:
o Hankinta
o Asennus
o Tulostus
o Skannaus
o Skannausvinkit
o Kulutustesti
o Yhteenveto
o Viitteet

Epson CX 3650 testi

Markkinoille on parissa vuodessa tullut uskomattoman edullisia kodin tai toimiston yhdistelmälaitteita, jotka tulostavat, skannaavat, kopioivat ja jopa faksaavat. Tässä testissä kuvataan käyttökokemuksia erään yleiskoneen, Epsonin CX 3650 monitoimilaitteen kanssa, ajanjaksolla talvi 2004-kesä 2005.

Hankintapäätös

Olin kaivannut jo pitkän aikaa tulostinta satunnaiseen tulosteluun, niin valokuvien kuin dokumenttien, ja lisäksi skannerin tarve oli kasvanut sietämättömäksi. Yhdistelmälaitteiden hintojen tiputtua vaikuttikin tällaisen hankinta parhaalle vaihtoehdolle. Tutustuin edullisempiin laitteisin netin kautta ja Mikrobitissä 10/2004 olleen arvostelun kautta. Koska laitteissa ei vaikuttanut olevan merkittäviä eroja tulosteissa ja tulostan joka tapauksessa valokuvani valokuvina, painotin valintaani skannauslaadun perusteella ja päädyin testin voittaneeseen Epsoniin, joka löytyi joulun alla vielä selvästi alkuperäistä hintaansa edullisemmin LJH:sta (nykyään Tietoasema, hintaan 122 euroa.

Asennus

Out-of-the-box experience

Tuotekokemuksen trenditermi viittaa fiilikseen, joka syntyy paketin avaamisesta. Epsonin kohdalla tämä ei ole erikoinen. Paketti on peruspahvia, tosin paketin avaamisvaiheessa käyttäjä altistuu kivasti varoitus- ja ohjeteksteille, jotka ehkä helpottavat käyttöönottoa. Roinaa mukana ihan kohtuullinen määrä, ei ympäristöpalkintoa jos syytteitäkään.

Värisäiliöt on tyhjiöpakattu erikseen ja ne on asennettava ennen kuin laitteen voi ottaa käyttöön. Samoin pitää kiskoa puolenkymmentä suojateippiä irti, jotta laitteen saa käyttökuntoon. Säiliöiden asennus onnistuu varmasti, sillä niitä ei voi laittaa paikoilleen väärin edes värisokea, hyvää suunnittelua. Säiliöiden ravistus sen sijaan meinasi unohtua, siitä voisi olla ehkä jokin vihje vaikkapa mustesäiliöissä. Paketissa varoitetaan useaan kertaan, että ajurit pitää asentaa ennen laitteen kytkemistä koneeseen. Varsin fiksua. Virtanappi osoittautuu hieman tunnottamaksi eikä erillistä kytkintä ole joten käynnistyminen aiheutti pientä miettimistä. Samassa yhteydessä löytyi myös hyvin suojattu ja piilotettu USB liitäntä, josta viimeistään tajuaa, että ajurit on asennettava ennen. Siis jos tajuaa englantia.

Värisäiliöiden asennuksen jälkeen laite oli valmis testattavaksi. Kopiokonetoiminto toimii nimittäin ilman tietokonetta. Tätä testatessa sai ensimmäisen onnistumisen kokemuksen, tosin jatkettuna sillä tosiasialla, ettei paperin syötön toiminta ja koko paperin marginaaliton kopiointi onnistunut täysin intuitiivisesti vaan vaatii käyttöohjeen lukemista. Mutta paperi kuitenkin tulostui. Sitten asentamaan ajureita. Kokeneena käyttäjänä pyrin yleensä välttämään ylimääräisten tai vanhentuneiden ohjelmien asennusta, joten päätin asentaa vain välttämättömät palikat, tulostinajurin ja skannausohjelmiston. Hain näiden uusimmat versiot Epsonin nettisivuilta, tosin osoittautui, että elokuussa pakatun laitteen mukana oli täysin samat ohjelmistot. On siis syytä huomauttaa, etten käyttänyt asennuksessa lainkaan laitteen cd: mukana tulevaa opastavaa ohjelmistoa.

Tulostinajurin asennus osui nopeasti ja ongelmattomasti suoraan kahdesta tiedostopaketista. Tulostuskokeilu onnistui myös ensimmäisellä kerralla, mikä entisestään vahvisti myönteistä kokemusta laittesta. Skannaus sen sijaan ei suostunut toimimaan, mikä ihmetytti. Ongelmaksi paljastui se, etten ollut käynnistänyt konetta skanneriohjelmiston asennuksen jälkeen, eli jälleen pieniä Windowsin kummallisuuksia. Kun kone oli käynnistetty, alkoi skannerikin toimimaan odotusten mukaisesti.

Käyttöönotto sujui siis varsin nopeasti ja vaivattomasti. Mukana tuli riittävästi ohjeita, tosin on huomautettava, että englannin kieli dominoi kaikkea julkaisemista. Nytkin paketissa on erikseen mukana englanninkielinen ajuri cd ja ainoastaan englanniksi ja venäjäksi kanteen kiinnitettävä tarra, jossa kerrotaan mitä mikäkin nappula ja näyttö etupaneelissa kertoo. Varsin hyödyllistä siis.

Käytännössä - tulostaminen

Tulostamisen arviointi yhdellä laitteella ei ole kovin mielekästä. Epson täyttää nykyvaatimukset perustulostimelle. On selvää, ettei tällä hinnalla saa vielä täydellistä valokuvatulostinta, mutta tekstitulostus on riittävän hyvää ja selkeää vakavampaankin käyttöön. Käyttökelpoisuuden kannalta olennaisempia ovat ajurit, jotka Epsonissa ovat hyvät. Ekologisen kuluttajan kannalta on tärkeää, että tulostin osaa tulostaa yhdelle sivulle useamman arkin, vaikkei kaksipuolinen tulostus tällaisessa laitteessa olekaan mahdollista. Ajuri on myös kohtuullisen selkeä ja tyylikäs, joten satunnaiseen tulosteluun laite on tässä mielessä omiaan. Ainoa selvä häiriötekijä on jatkuvasti työkalupalkissa näkyvä tulostimen valvontapaneeli, jonka latautumista jokainen käynnistyskerta ei käyttäjä voi säätää. Jää nähtäväksi millaiseksi tulostimen käyttökulut muodostuvat.

Käytännössä - skannaaminen

Epsonin skannausohjelmisto on esimerkiksi HP:n ohjelmistoon verrattuna loistava. Samaa ohjelmaa (EPSON Scan) käytetään useampien skannereiden kanssa, mikä on selvästi hyvä asia. Tämä näkyy mm. siinä, että hienosäätömahdollisuuksia on runsaasti ja valintojen tallettaminen toimii kuten voisi olettaa. Lisäksi ohjelmasta löytyy mm. oma käyttöliittymänsä (mode) niin aloittelijoille kuin perehtyneille käyttäjille. Itse työskentelen mieluummin jälkimmäisessä. Kuvankäsittelyä harrastavan mieltä lämmittää myös mahdollisuus värienhallintaan, jos muut ohjelmat tukevat sitä. Tosin skannerin mahdollista kustom profiilia ei voi käyttää, vaan on luotettava Epsonin standardi skanneriprofiiliin. Samalla on mahdollista määrätä myös skannattavan dokumentin väriavaruus ja näyttää esikatselu käyttäen monitorin profiilia. Kaiken kaikkiaan tähän hintaan varsin riittävää värienhallintaa. Ainoa selvä ongelma on se, että asetusikkunan peruskoko on liian pieni ja osa skannausasetuksista jää kokonaan piiloon, millä voi olla merkitystä skannaustuloksen kannalta.

Ohjelma on kiitettävän suoraviivainan ja intuitiivinen. Ainoa hieman epäselvä säätö on Auto exposure type, josta täytyy lueskella manuaalia, ennen kuin selviää, että photo tarkoittaa oikeasti valokuvaa ja document muita tulostettuja materiaaleja. Muut termit ovat alan standardijargonia, mikä helpottaa käyttöönottoa. Ohjelmasta löytyy myös kivasti perus kuvankäsittelytoimintoja kuten levels ja curves, terävöitys ja descreen. Kaiken kaikkiaan näillä säädöillä saa skannerista hyvää jälkeä.

Skanneri on riittävän nopea, käyttämäni USB 1.1 liitäntä hidastaa mahdollisesti skannaamista, joten on vaikea arvioida miten nopea skanneri voisi olla. Esikatselu voisi olla hieman rivakampi, mutta skannaus sujuu silti noin työ/minuutti aikataululla.

Omat suositukseni skannaustyöhön

Pienen kokeilun jälkeen suosittelisin seuraavia asetuksia Epson scaniin erilaisten töiden mukaan:

Käyttö pidemmällä aikavälillä

Puolen vuoden aikana laitteen kaikki olennaisimmat ominaisuudet ovat tulleet testatuiksi. Keskimäärin Epsonin arvosanaksi tulee hyvä, mutta joitakin ikäviäkin yllätyksiä matkan varrelle on mahtunut.

Laitteen tulostusjälki on yllättävän hyvä. Epsonin omalle valokuvapaperille tulostettaessa ero aitoihin valokuvatulosteisiin on pieni. Myös muiden dokumenttien jälki on tavallisellekin kopiopaperille varmasti riittävän hyvää. Tuloksen kääntöpuolena onkin vain sen mahdoton hitaus. Ensimmäisen, ja kotikäytössä usein ainoan, tulosteen ulossaaminen laitteesta kestää helposti minuutin, josta varsinaiseen tulostukseen ei tosin kulu montaakaan kymmentä sekuntia, mutta laite tuntuu miettivän syntyjä syviä pitkän tovin ennen työn aloittamista. Positiivisena puolena odottelussa on kuitenkin pikaisesti avautuva Epsonin tulostinajurin ikkuna, joka kertoo työnedistymisestä. Muutoinkin ajurit ovat olleet ilman päivityksiä erinomaisen toimivat.

Kaikista ikävin yllätys liittyy kuitenkin tulostinvalmistajien järjestelmälliseen asiakkaiden huijaamiseen. Tulostimien mukana toimitetaan nimittäin nykyään, ainakin halvemmissa malleissa, puolityhjiä mustekasetteja. Valmistajan tuotetuki ja useimmat jälleenmyyjät ovat tästä täysin tietoisia, mutta kuluttujille vajaista mustekaseteista ei ole missään vaiheessa vaivauduttu informoimaan. Niinpä ainakin minulle ikävänä yllätyksenä selvisi, ettei mukana tulevilla kaseteilla tulosta kuin parisenkymmentä tekstiä dokumenttia tai pari hassua valokuvaa, minkä jälkeen värikasetit ovat tyhjiä. Värikasettien tyhjennyttyä ei tulostin sitten suostu tulostamaan enää mustavalkoisiakaan dokumentteja ja kuluttaja joutuu marssimaan takaisin kauppaan ostaakseen kovaan hintaan lisää mustetta. Eräässä mikrolehdessä varsin terävästi todettiinkin, että kuluttajahyödykkeistä ainoastaan mustesuihkutulostinten väriaineet ovat shamppanjaa kalliimpia litrahinnaltaan... Hinnoittelu kertookin valmistajien ansaintalogiikasta, tulostinlaitteet myydään polkuhintaan, musteilla kustannetaan oletettavasti myös laitteiden valmistuskuluja.

Mustekasetteja (tai laitteen ajuria) vaivaa toinenkin ongelma. Kasetit nimittäin ilmoittavat ennen aikojaan loppuneensa, mikä mielestäni on virhe. Ongelman voi kiertää hankkimalla ns. kasetin nollaimen, jollaisen voi ostaa esim. Mustekasetista. Nollattuani laitteen mukana tulleet patruunat, niiden käyttöikä pitäni n. 300%. Ehdottoman suositeltava ostos. Ainoa ongelma on, että nollauksen jälkeen mustelaskuri ei pidä enää paikkaansa ja musteen loppumista kannattaa tarkkailla tulostusjäljestä ja vaikkapa tulostuspäiden puhtaustestin avulla.

Lisäys 2006

Heinäkuussa 2006 laite lopetti toimintansa useamman värin kohdalta kokonaan, minkä jälkeen selvisi se tosiasia, että ainakin Epsonin monitoimitulostimissa varsinaiset mustesuuttimet ovat laitteen sisällä, eivät kaseteissa. Tämä taas johtaa siihen, että laitteen suuttimet voivat tukkeutua siihen tilaan, jossa laite kyllä tyhjentää säiliöitä, muttei tulosta mitään. Mustepatruunoiden vaihtaminenkaan ei tällöin ratkaise ongelmaa, vaan tulostuspäiden puhdistusta pitää yrittää erillisellä liuottimella, joka ei kuitenkaan ole valitettavasti täysin varma ratkaisu. Asiasta lisää piakkoin julkaistavassa kolumnissani Epsonin pää tukossa ja huolto-ohje tulostuspäiden avaamiseen.

Laitteen koko on myös muodostunut jonkinmoiseksi kysymyksi. Masiina on nimittäin oikeasti varsin iso. Sitä mukaa kun näytöt ovat vaihtuneet litteisiin LCD-malleihin, on toleranssi muille norsuille posliinikaupassa laskenut. Pelkkää skanneria tarviville tällaisen monitoimilaitteen ostamista ei voi suositella, siinä määrin turhaa kokoa ja painoa laitteeseen sisältyy. Toisaalta, tulostinta tarvitseville kahden laitteen yhdistäminen voi kuitenkin puolustaa paikkaansa, vaikka risteytyksen tulos näyttäisikin luotaantyöntävälle.

Yhteenveto

Monitoimilaite vaikuttaa kaiken kaikkiaan hyvälle idealle. Jos toiminnoille on käyttöä, säästää yksi laite tilaa ja rahaa. Epson suoriutuu varsinaisista tehtävistään laadukkaasti, vaikkei aina nopeasti tai edullisesti. Laite on erillislaitteisiin nähden yhtä helppo käyttää eikä kahden laitteen yhdistäminen ole rajoittanut kummankaan osan käytettävyyttä. Ammattimaiseen käyttöön laitetta ei sen hitauden vuoksi voi suositella, mutta satunnaisessa kotikäytössä edullinen laite on varmasti hyvä hankinta.

Lisätietoja netissä:

Musteet netistä:
FinInk mustekauppa
InkClub mustekauppa
Mustekasetti.com mustekauppa

Samaan aiheeseen liittyvää:
Miten IMP pohjaiseen webmailiin vaihdetaan käyttäjänimi, 19.04.2015

Tukkeutuneen Epsonin mustesuihkutulostimen puhdistusohje, 03.09.2012

Epson mustesuihkutulostimen toimintaperiaatteet, 16.09.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [tietokoneet] , [testit] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 12.06.2005
Muokattu: 04.02.2008
Julkaistu: 05.09.2006


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/tietokoneet/060905-Epson_CX3650_testi

© Lassi A. Liikkanen 2005 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: