JBL vs Paradigm

31.01.2005 kirjoittanut Lassi A. Liikkanen

Parivertailu:
Paradigm Monitor 7 vs JBL LX-6
Lattiakaiuttimet, hintaluokka n. 3000 mk (500 euroa)


JBL on jo kahdessa polvessa testivoittaja Hifilehdestä. Paradigmia, jonka saatavuus tosin on jo rajoitettua, ei puolestaan ole testattu lehdistössä lainkaan. Niinpä mahdollisuuden koittaessa oli minusta oikeutettua selvittää tämän kanadalaisen tuotteen tasoa jenkkisuunnitteluun ja tanskalaiseen toteutukseen verrattuna.

RAKENNE

Kaiuttimet ovat aika lailla samaa luokkaa, jykeviä lattiakaiuttimia perustuen samankaltaiseen konstruktioon. 2tie ratkaisu perinteisin elementein toteutettuna on ollut molempien valmistajien ratkaisu. Paradigm tosin hiukan tässä poikkeaa, tarjoten samaan hintaan toisen parin 6½' bassoja. Vertailussa olleet kaiutinparit ovat olleet käytös sä alle puolivuotta, joten varsinaisia yksilövikoja tai sisäänajoongelmia ei enää pitänyt olla haittaamassa tuloksia.

Suunnitelussa on samoja linjoja, korkea, syvä ja kapea kotelo, refleksiviritteisenä. Paradigmin torvi suuntaa itsensä pyöristettynä eteen, JBL:n taaksepäin. Paradigm mainostaa kiinnittäneensä erikoista huomiota kotelon vaimennukseen ja resonanssittomuuteen, ja on tästä valjakosta se, jonka vaimennusaineen olemassaolon todis taminen onnistuu ilman työvälineitä. Molempien kaiuttimien mukana tulee elementtejä peittävät grillit, joista Paradigmin versio on selvästi raskaampi ja mahdollisesti värittää ääntä enemmän kuin JBL:n heppoinen rakennelma, jonka pitää paikallaan jo ihan ulkonäöllisistä syistä. Muusta varustuksestsa mainittakoon P:n tuplajohdotus mahdollisuudesta kullattuihin terminaaleihin, teknisesti vastaava liitin löytyy J:stä ilman kullanhohtoa yhdelle parille johtoja. Liittimiin menee noin 10 mm2 johto ja haarukkaliitin. Paradigmin mukana tulee lisäksi kunnon, noin tuuman korkuiset, piikit. JBL seisoo pienten kumipalojen päällä.

Elementit on valittu diskanttipäässä samansuuntaisesti, molemmissa on titaanidiskantti, joka kieltämättä on selvästi omalaatuinen, verrattuna muihin materiaaleihin. Paradigmissa sillä on valettu hiukan suuntaimen tyylinen muovikehys. Kuuden ja puolen tuuman basso sitten erottaa kaksikkoa eniten (jakosuodin rakenteesta en valitettavasti ole riittävän hyvin selvillä), sillä tässä P käyttää kahta väritöntä polypropyleeni kartiosta kumiripustettua bassoa, JBL:n yhtä minulle tuntemattomasta aineesta (vaikuttaapa hiukan kevyemmältä aineelta, hiilikuidun tapaista) valmistettua mustan puhuvaa vastaan. Impedanssiltaan molempien pitäisi olla tehtaan mukaan 8 ohmin sarjaan kuuluvia, myöskään herkkyydessä en havainnut eroja kuuntelussa.

KUULUSTELU

Allekirjoittanut on tottunut varmaankin Paradigmin soundiin, joten subjektiivisuuden hiukkasia saattaa valua tästä kuunteluun, mutta tulokset ovat kuitenkin suhteellisen selviä, ja kertovat että tämän hinta ja laatuluokan kaiuttimista eroja löytää heikompikuuloinenkin henkilö.

JBL paljastaa luontonsa heti ensitahdeista, se on 'äänispektriltään' selvästi diskanttivoittoisempi, äänenvoimakkuus tuntuu selvästi nousevan taajuuden mukana ylöspäin mentäessä, ainakin kuunteluhuoneessa vertailussa Paradigmiin, jonka on tämän suhteen tasapainoisempi. Selvimpiä eroja löytyy bassoalueelta, P:n 'tuplabasari' on selkeästi suuremmalla tasolla kuin JBL:n varsin kuiva, mutta erotteleva basso. P:n alapäästä löytyy paljon voimaa, ja ylipäänsä sen alempien oktaavien elämä on selvästi rennompaa. J:n basso onkin parhaimmilaan napakka ja puhdas, jopa konservatiivinen ja tuntuu ulottuvan hivenen P:tä alemmas. Bassokitara soi P:ssä hieman löysemmin, mikä kuulostaa ihan positiiviselle, J:n tyyli on enemminkin liian tiukka ja väliin jopa aggressiivinen. Molempien bassotoisto on kiitettävän vähäsäröinen.

Muitten äänialueitten kohdalla J saa kiitosta erottelusta ja yksityiskohdista, jotka se välittää runsaampina ja elävämpinä kuin P. J on monella tapaa tarkka, terävä, sävykkäämpi kuin P, muttei oikeastaan elävämpi. P:n parhaita puoli tuleekin juuri alhaalta löytyvä elo ja pehmeys. J kuulostaa ajoittain hiukan liian kovalle, jopa nasaalille. Muuten elävämmät puhaltimet saavat diskantista soidessaan omituisen värittymän ylhäältä, joka antaa niille hiukan ärsyttävän sävyn. Ylipäätään J:ssä korostumat ovat ongelmallisempia, P:ssa vaimentumat

Transienttitoisto on mielestäni aavistuksen parempi J:ssä kuin P:ssa, ehkä juuri J:n teräväm pien ja sävykkäämpien yksityiskohtien ansiosta. Siinä missä J osaa löytää signaalista enemmän kuultavaa (ero ei tosin ole kauhean suuri), niin sen organisointikyky ei nouse P:n tasolle. P osaa käyttää stereokenttää selvästi laajemmin ja syvemmin, siinä missä J:n stereokuva on parhaimmil laankin kaksiulotteinen ja väliin jopa epämääräinen. J toistaa kyllä stereon pisteäänet hyvin, mutta pannaukset tuntuvat kovin suttuisilta. P antaakin musiikille enemmän tilaa ja miellyttämmän jälkikaiun. Stereokuvan kohdalla J saattaa kärsiä hiukan sijoituspaikasta, ja siitä etten jaksanut suuntauksen jälkeen hakea parempaa paikkaa, mutta kokemuksieni mukaan nämä eivät lopulta enää sitä merkittävästi paranna.

Viimeisinä argumentteina painottaisin P:n suurempaa dynamiikkaa ja elävyyttä. Itse en kyllä oikein osaisi valita näistä kahdesta, J:ssä on sen tarkkuuden vuoksi paljon hyvää, mutta toisaalta myös selkeitä kuultavia ongelmia diskanttipäässä. P sen sijaan on vähän tasaisempi, ehkä hiukan tukkoinen verrattuna J:än. J jää kuitenkin pääasiassa stereokuvansa takia kahdesta kaiutinmaisemmaksi.

MISSÄ JA MITEN

Testasin kaiuttimia kotonani, noin 16m2 kokoisessa akustoidussa miniolohuoneessa, joka on suhteellisen vaimennettu. Basson ja suuntauksen vuoksi kaiuttimien sijoittelu oli riippuvainen omasta P paristani. Kuuntelussa käytin seuraavia levyjä:

  • Fresh hits 98 (disc 1)
  • Kingston Wall : III Tri - Logy
  • Dolby surround testi Cd
  • the Rolling Stones : Bridges to babylon
  • R.E.M. : Automatic for the people
  • Niko Ahvonen : Painovoimaa vastaan
  • Nits : Ting
  • PInk Floyd : the Division Bell
  • Beethoven : 5th symphonyt (TELARC)

Ohjelmalähteenä käytettiin Yamahan CD-soitinta. Vahvistimena käytettiin Denon AVR-1400 AV-vahvistinta. Kaiutinkaapeline TaraLabs Klara (4 mm2)

Haluan kiittää M. Ramua joka mahdollisti tämän vertailun.

Huomautus Joulukuussa 2004

Paradigm kaiuttimien maahantuonti loppui Hifi-klubi ketjun kaaduttua. Paradigm kaiutinten saatavuus ylipäänsä Euroopassa on tällä hetkellä todella huono. Monitor mallisto on kuitenkin edelleen tuotannossa, kts Paradigm.ca

Samaan aiheeseen liittyvää:
Epson monitoimilaitteen käyttökokemuksi, 04.02.2008

Tätä sivua ei ole kommentoitu:
Kommentoi | Näytä kaikki kommentit

Nimi*:
Email*:
Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti tai välitetä eteenpäin, sitä käytetään viestin alkuperän varmemtamiseen
Paikka (Kaupunki, Maa):
* Tämä tieto on pakollinen.

Avainsanat: [testit] , [audio_video] Dokumentin tila: Ok (päivämäärien selitykset)

Tämä dokumentti luotu: 22.02.1999
Muokattu: 31.01.2005
Julkaistu: 31.01.2005


Tämän dokumentin pysyvä URI (linkittäminen):
http://iki.fi/lassial/artikkelit/testit/050131-JBL_vs_Paradigm

© Lassi A. Liikkanen 1999 - 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
^Sivun yläreunaan^

*Muuta ulkoasua:
Tuloste tuloste
Suurempi teksti

Myydään:

@lassial Twitter feed: